Etsin hakukoneen avulla tietoja itsestäni ja suurin osa nimelläni haetuista tiedoista oli samalla nimellä toimivan yrityksen tietoja. Ainut mistä minut tunnisti, oli Instagram ja LinkedIn.

Kuvahausta löysin omia Instagram-kuviani, mutta ei paljon muuta ja videohaussa löytyi Facebook-päivitys, josta olin tykännyt. Yllätyin, kuinka vähän tietoja Googlen kautta minusta löytyy.

Kaikki tiedot, mitä itsestäni löysin, oli oikeita.

Kuinka olen pystynyt vaikuttamaan siihen, mitä tietoja minusta löytyy?

- Esimerkiksi Facebookin yksityisyyden asetuksista aikoinaan menin klikkaamaan kohdan, että sen ulkopuoliset hakukoneet eivät voi linkittää profiiliani. Tämä on ainakin toiminut, koska mitään Facebookin tietoja ei tullut aikaisemmassa haussa.

Voiko tietoja poistaa?

- Oletan, että tietoni poistuu viimeistään silloin, kun poistan Instagramin tai LinkedInin. Instagramin profiilista pystyisi myös luomaan yksityisen, mutta luultavasti tili silti löytyisi hakukoneen kautta.

 

*******

 

Nykypäivänä suurimmalla osalla ihmisistä on jonkinlainen digitaalinen identiteetti. Tämä voi syntyä ilman, että olisi koskaan rekisteröitynyt millekään verkkosivulle. Se voi olla uutinen tai kilpailutulos jossain verkkolehdessä tai haastattelu mihin olet antanut nimesi käytettäväksi.

Toisia digitaalisen identiteetin muodostuminen ei haittaa ollenkaan. Mielestäni kaikkien pitäisi silti aika ajoin etsiä itsensä hakukoneen avulla ja selvittää, mitä kaikkea itsestä löytyykään. Olen itse tehnyt tätä aiemmin ihan mielenkiinnosta ja olen ollut joka kerta tyytyväinen siihen mitä löydän.

Olen tehnyt monella kuvalla itsestäni käänteisen kuvahaun. Halusin selvittää, onko kuviani käytetty feikkiprofiilien luomiseen. Olin onnekas, koska tuloksista en löytänyt mitään epäilyttävää.

Tietojen ja kuvien manipulointia tapahtuu yllättävän paljon. Tämä voi vaikuttaa siihen, mitä muut löytävät tiedoillasi tai kuvillasi Internetistä. Jos kuvillasi on luotu profiili ja sen takana oleva henkilö käyttäytyy sosiaalisessa mediassa törkeästi, voi joku muu yhdistää profiilin sinuksi. Tämä voi koitua ongelmaksi jopa työnhaussa.

Olen itse sitä mieltä, että poliitikoilla tai julkisuuden henkilöillä ei tarvitse olla tietoja sosiaalisessa mediassa. Maailman luokan julkisuuden henkilölle tämä voi tietty olla hankalaa, koska aina löytyy jokin fanisivu tai vaikka se feikkiprofiili. Poliitikon on taas nykypäivänä vaikea nousta kansan suosioon ilman sosiaalista mediaa, mutta en näe sitä silti pakollisena.